Geitenboerderij
Waar Nederland eindigt
Op een van de meest noordelijke plekken van Nederland, tegen de dijk aan, vlak bij het wad, val je bijna van de aarde af. Daar, in het weidse noord-Groningse akkerland, dartelen onze geiten en lammetjes, vrolijk in de wei of spelen in de stal.
Rol van de geiten in de zorg
Onze geiten spelen een heel belangrijke rol in het leven van de zorgvragers, want de zorg voor de dieren geeft ritme en structuur. Elke ochtend worden de geiten door de zorgvragers, stagiaires en vrijwilligers gemolken, gevoerd en worden de stallen schoon gemaakt. Maar de liefde werkt twee kanten op, want de geiten geven ook heel veel liefde terug en dus wordt er heel wat af geknuffeld in de wei en in de stal!
Belangrijk in de zorg is natuurlijk dat onze geiten volledig ziektevrij zijn, daar worden we regelmatig op getest: geen CAE, geen CL en scrapie’s onverdacht. Alle geiten zijn ingeënt tegen Q-koorts, en zijn zoönose vrij, wat wil zeggen dat ze geen ziektes kunnen overbrengen op mensen. Daarnaast krijgen onze geiten VLOG-gecertificeerd voedsel, wat wil zeggen dat ze geen genetisch gemodificeerd voedsel krijgen.
Vooral de oude lievelingen, de geiten die al ver over de bejaarde leeftijd voor geiten heen zijn, zijn favoriet, zoals Lola. Op een normale geitenboerderij zou zij allang naar de geitenhemel zijn gestuurd, maar bij ons geniet zij volop van alle aandacht in haar laatste levensjaren. En ook de lammetjes worden natuurlijk enorm verwend en er gaan dan ook heel veel flesjes geitenmelk doorheen op een dag!


Diervriendelijk
In vergelijking met normale, gangbare, geitenboerderijen leggen wij veel nadruk op de natuur en dierenwelzijn. Zo hebben onze geiten meer ruimte in de stallen en gaan ze op mooie dagen altijd naar buiten. Daarnaast hebben onze geiten speelgoed en klimtoestellen, die overigens gebouwd zijn door onze zorgvragers, en borstels waar ze zichzelf aan kunnen borstelen. De nadruk ligt dus veel minder op hun rol als productiedieren en veel meer op hun rol in de zorg. Dat blijkt ook nog eens doordat bij ons de lammetjes veel langer bij de moeder blijven, waar die op gangbare geitenboerderijen direct na de geboorte gescheiden worden van de moeder en met melkpoeder zo snel mogelijk worden opgefokt.


Wat doen we met de geitenmelk?
Zij maken hier melkpoeder van voor baby’s.
Vooruit met de geit!
Allemaal leuk en aardig die informatie, denk je nu, maar wanneer kan ik een keer komen, kijken, voeren, knuffelen en proeven? Op dit moment is onze winkel en boerderij gesloten voor publiek m.u.v. van onze logement gasten. Zij zijn uiteraard welkom in de stallen, bij de geiten, de lammetjes en mogen mee melken.